keukentafel kleinGraag zou ik me, als medebuurtbewoner, willen voorstellen aan de bewoners van de buurtvereniging BOA. Ik ben Wil Walraven, een van de cliëntondersteuners in Nuenen. Samen met mijn collega Hans Bijleveld ondersteunen wij inwoners van Nuenen c.a. die een verzoek voor zorg of ondersteuning willen aanvragen bij de Gemeente. Deze behoefte aan zorg of ondersteuning kan betrekking hebben op hulp bij het huishouden, dagbesteding, hulpmiddelen, woningaanpassingen, etc. Ook ondersteuning voor mantelzorgers of het aanvragen van een invalideparkeer-kaart is mogelijk. De Gemeente heeft sinds 1 jan. 2015 een uitgebreidere wettelijke taak gekregen bij de uitvoering van deze zorgtaken.

 

Deze veranderingen in de nieuwe WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) maakt het voor velen niet zo gemakkelijk om te weten waarop men nu wel of geen recht heeft. Onze taak, als cliëntondersteuner, is erop gericht om naast u te staan tijdens het hele proces van zo’n WMO-aanvraag. We kunnen u aangeven hoe dit proces van aanvraag verloopt en waar u wettelijk recht op heeft. Wij kunnen, indien u dat wenst, aanwezig zijn bij het gesprek met de Gemeente. Dit gesprek heet officieel het onderzoekgesprek (voorheen keukentafelgesprek) Tijdens dit onderzoekgesprek wordt door een WMO-consulent(e) van de Gemeente bepaald of u wel of geen recht heeft op datgene waarvoor u zich hebt aangemeld. Gezien het belang van dit gesprek is de aanwezigheid van een onafhankelijke cliëntondersteuner daarom zeker aan te raden.

 

U heeft het wettelijk recht om gebruik te mogen maken van onze diensten. Wij werken als vrijwilliger en aan onze diensten zijn geen kosten verbonden. We zijn opgeleid door de VBOB (Verenigde Bonden Overleg Brabant). Dit is een overkoepelende organisatie waarbij de meeste Ouderenbonden (KBO, PVGE) in Brabant zijn aangesloten. Onze dienstverlening is gericht op senioren, d.w.z. alle Nuenense inwoners vanaf 50 jaar, dus ook degenen die geen lid zijn van een Ouderenbond.


Hans Bijleveld, 06 2072 2386, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wil Walraven, 06 3071 1472, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.